fbpx
Skip to content Skip to footer

Lovas program: Hatezer éve felel meg az ember lelkének egészségéért

Lovas program: hatezer éve felel az emberek lelkének egészségéért

Hatezer évre nyúlik vissza az emberek és lovak kapcsolatának kezdete: akkor döntöttek úgy elődeink, hogy nem levadászni akarják a lovat, hanem felülnek a hátára. A kerék feltalálásával pedig egy csapásra elterjedt a lótartás világban, hiszen lehetővé tette az addig ismeretlen mértékű mobilitást. A lovak értéke azóta is tagadhatatlan, és bár a modernitásban nem töltenek be kiemelt szerepet, a rengeteg lovas program iránt való nagy érdeklődés – mint amilyen a lovas terápia vagy lovas meditáció is – mutatja, hogy ami évezredek alatt a testünkbe, lelkünkbe ivódott, nem múlt el nyomtalanul.

A természetbe a vadon egy bentlakója vezet vissza minket a lovas program során

A lovas program előnyei közt megtalálhatók ugyanazok, mint vadonban végzett más mozgásformáké: lehetőséget ad visszatérni az ember gyökereihez, egyszerre fejleszti a testünk erejét, és ápolja, nyugtatja a lelkünket, szellemünket. Ezek által oldja a stresszt, és pozitív, jó érzéseket gerjeszt bennünk. Azonban a lovas program hozadékai ebben nem merülnek ki, hiszen a természethez való kapcsolódást itt főleg az állat végzi el, az ő nyugalma, türelme, erejével való emberi együttműködés élménye az, ami páratlanná teszi ezt a kikapcsolódást, semmivel sem összehasonlíthatóvá.

Egy jól szervezett lovas program során az ember és a ló között hamar kialakul a kötődés azáltal, hogy a ló felengedi az embert a hátára, akinek tudnia kell a ló erős, izmos testét irányítani, a mozgásához alkalmazkodni, és rendkívülimód összpontosítani az állat viselkedésére, azaz közös erőfeszítéseket kell tennie vele.

Mi mindent adhat a lóval töltött idő az embernek?

Már az ókori görögök megállapították, hogy a lovakkal töltött idő mind az egészséges, mind a sérült emberekre is jó hatással van, ezáltal egy megszervezett lovas program túllép önmagán, és rehabilitálásra, gyógyításra is alkalmas. Szaknéven a hippoterápia – azaz a lovas terápia – nevét is a görög hippo, azaz ló szóból kapta. Mellette azonban a modern kor embere a lovaglást hobbi- és versenysport szinten is űzte már, és mára a lovas meditáció egy népszerű eszközévé vált a kikapcsolódásnak, feltöltődésnek és önismeretnek.

Egy ilyen lovas program során a fizikum erősítése mellett a posztmodern ember számára olyan teljesen új élmények is megtapasztalhatók, mint a stressztűrő képesség és a koncentráció fejlesztése. Emellett a lovas programok kevéssé intenzív típusai: a lovas terápia mellett a lovas meditáció is lehetőséget teremt egy óriási állattal való együttműködésre, amely önbizalmat, magabiztosságot is eredményez az emberben. Ehhez fogható tapasztalatot például a vállalati tréningek vagy önfejlesztő könyvek nem is adhatnak. Amennyiben a programon résztvevőben van kellő fokú empátia, úgy alázatra és türelemre is neveli a közös munka.

Ha készen állsz arra, hogy megtapasztald, mit adhat neked a lovas program egyik leggazdagabbja, a lovas meditáció, válogass kedvedre a Természetes Ember oldalon elérhető Suttogó Erő programjaink között, amelyeket kifejezetten úgy alakítottunk ki, hogy segítsenek elérni a célodat. Legyen szó kikapcsolódásról, feltöltődésről, önismeretről, önfejlesztésről vagy minőségi énidő eltöltéséről, ránk számíthatsz! Böngéssz a programlehetőségeink között ide kattintva!

 

Add Your Comment