Skip to content Skip to footer

Lovas program: Hatezer éve felel meg az ember lelkének egészségéért

Lovas program: hatezer éve felel az emberek lelkének egészségéért

Hatezer évre nyúlik vissza az emberek és lovak kapcsolatának kezdete: akkor döntöttek úgy elődeink, hogy nem levadászni akarják a lovat, hanem felülnek a hátára. A kerék feltalálásával pedig egy csapásra elterjedt a lótartás világban, hiszen lehetővé tette az addig ismeretlen mértékű mobilitást. A lovak értéke azóta is tagadhatatlan, és bár a modernitásban nem töltenek be kiemelt szerepet, a rengeteg lovas program iránt való nagy érdeklődés – mint amilyen a lovas terápia vagy lovas meditáció is – mutatja, hogy ami évezredek alatt a testünkbe, lelkünkbe ivódott, nem múlt el nyomtalanul.

A természetbe a vadon egy bentlakója vezet vissza minket a lovas program során

A lovas program előnyei közt megtalálhatók ugyanazok, mint vadonban végzett más mozgásformáké: lehetőséget ad visszatérni az ember gyökereihez, egyszerre fejleszti a testünk erejét, és ápolja, nyugtatja a lelkünket, szellemünket. Ezek által oldja a stresszt, és pozitív, jó érzéseket gerjeszt bennünk. Azonban a lovas program hozadékai ebben nem merülnek ki, hiszen a természethez való kapcsolódást itt főleg az állat végzi el, az ő nyugalma, türelme, erejével való emberi együttműködés élménye az, ami páratlanná teszi ezt a kikapcsolódást, semmivel sem összehasonlíthatóvá.

Egy jól szervezett lovas program során az ember és a ló között hamar kialakul a kötődés azáltal, hogy a ló felengedi az embert a hátára, akinek tudnia kell a ló erős, izmos testét irányítani, a mozgásához alkalmazkodni, és rendkívülimód összpontosítani az állat viselkedésére, azaz közös erőfeszítéseket kell tennie vele.

Mi mindent adhat a lóval töltött idő az embernek?

Már az ókori görögök megállapították, hogy a lovakkal töltött idő mind az egészséges, mind a sérült emberekre is jó hatással van, ezáltal egy megszervezett lovas program túllép önmagán, és rehabilitálásra, gyógyításra is alkalmas. Szaknéven a hippoterápia – azaz a lovas terápia – nevét is a görög hippo, azaz ló szóból kapta. Mellette azonban a modern kor embere a lovaglást hobbi- és versenysport szinten is űzte már, és mára a lovas meditáció egy népszerű eszközévé vált a kikapcsolódásnak, feltöltődésnek és önismeretnek.

Egy ilyen lovas program során a fizikum erősítése mellett a posztmodern ember számára olyan teljesen új élmények is megtapasztalhatók, mint a stressztűrő képesség és a koncentráció fejlesztése. Emellett a lovas programok kevéssé intenzív típusai: a lovas terápia mellett a lovas meditáció is lehetőséget teremt egy óriási állattal való együttműködésre, amely önbizalmat, magabiztosságot is eredményez az emberben. Ehhez fogható tapasztalatot például a vállalati tréningek vagy önfejlesztő könyvek nem is adhatnak. Amennyiben a programon résztvevőben van kellő fokú empátia, úgy alázatra és türelemre is neveli a közös munka.

Ha készen állsz arra, hogy megtapasztald, mit adhat neked a lovas program egyik leggazdagabbja, a lovas meditáció, válogass kedvedre a Természetes Ember oldalon elérhető Suttogó Erő programjaink között, amelyeket kifejezetten úgy alakítottunk ki, hogy segítsenek elérni a célodat. Legyen szó kikapcsolódásról, feltöltődésről, önismeretről, önfejlesztésről vagy minőségi énidő eltöltéséről, ránk számíthatsz! Böngéssz a programlehetőségeink között ide kattintva!

 

Add Your Comment

természetes ember
Természetes Ember szemlélet

...

szemlélet
Title of the block

A Természetes Ember egy önismereti,
az ember belső átalakításán,
a természet és az ember örömteli kapcsolatán, valódi énünk felé vezető út megtapasztalásán alapuló szemlélet.
Mélysége elsősorban tanításokon, elvonulásokon és spirituális utakon keresztül élhető át.

természetes ember
Természetes Ember Egyesület

...

kapcsolat
Title of the block

1125 Budapest
György Aladár u. 34/B.
+36 70 772 3600
aldea.benedek@termeszetesember.hu