fbpx
Skip to content Skip to footer

Lovas program, mint mentális és fizikai egészségmegőrző

Lovas program, mint mentális és fizikai egészségmegőrző

Kutyasétáltatás, cica simogatás, lovas terápia és a többiek: napestig sorolhatnánk, mennyiféle plusz kikapcsolódási lehetőséget és feltöltődést adhatnak a legapróbb és egészen óriási házi-kedvenceink. Ameddig elődeink számára elképzelhetetlen volt, hogy egy őrzőkutya, egy hatékony rágcsáló-mentesítő macska, vagy egy közlekedéshez és földmunkákhoz egyaránt elég erős ló nélkül boldoguljanak, a modern ember már rég nem a házkörüli feladatok könnyítése végett tart állatot. Az állat tényleges társsá, baráttá és családtaggá alakult át a szemünkben.

Így lett a haszonállatból családtag

Bevezettük a házunkba a riasztót, autóval járunk munkába, és előbb hívjuk a kárevőirtót, minthogy a macskánk akcióba lendülhetne, de ettől még nem irtottuk ki az életünkből az állatokat, sőt. A mai felgyorsult, ingergazdag világunkban, ahol mindenhonnan elvárásokat zúdítanak ránk, és megfelelési kényszertől összeszorult mellkassal vehetünk levegőt is, igazi könnyebbséget ad mindaz, amit egy állattól kaphatunk. Az órahosszú labdázás a parkban, lovas program a város határában vagy egészestés macskahas-vakarás mind-mind olyan időtöltés, amelyek feltölthet minket.

Egyrészt, mivel az állatok feltétlen szeretettel és osztatlan figyelemmel fordulnak irányunkba – anélkül, hogy a szemünkre vetnénk, miért kenődött el a szemfestékünk, vagy milyen igénytelen a kócos hajunk. Másrészt egy házikedvenc gondozása a családi élet egyik kardinális kérdése, mindenki kiveszi a részét belőle, sokszor együtt, közös élményt szervezve maguknak a zsúfolt hétköznapokban – még lovas program, pl. lovas terápia alkalmával is sokszor szeretteink társaságában veszünk részt. Harmadrészt pedig a gondoskodási „kötelezettség” és az érte kapott hálás, önzetlen szeretet segít oldani a stresszt, a szorongást, akár depresszió ellen is hatásos, csökkenti a magányosság érzését.

Egy tartalmas lovas program haszna, hogy harmóniába kerülünk a vadonnal

Nem csak egy lovas terápia résztvevőjeként élhetjük át a lovak közelségének legjobb hatásait: a legtöbb lovas program biztosítja ezt számunkra. Ugyanis a lovak esetén nem csak az állat nyugalma, empátiája és türelme ad pluszt, az is rengeteget jelent, hogy a társaságukban nem elég egy parkig elmenni, ki kell mennünk a természetbe, kapcsolódnunk kell a vadonhoz, amelyet zsigeri szinten igényel is a lelkünk. Emellett egy lovas program lehetőséget ad, hogy az állat hátán megtapasztaljuk azt a páratlan erőt, amely egy ilyen nagy állatnak megadatott. Azzal, hogy mindezek ellenére is kérésünk szerint, velünk közösen mozog, semmivel sem összehasonlítható önbizalmat és komfortérzetet adhat számunkra.

Tapasztald meg a saját bőrödön, milyen sokat adhat neked egy tartalmas lovas program, bátran csemegézz a Természetes Ember programnaptárjában megtalálható Suttogó Erő programjaink szabad időpontjai között! Legyen a célod a szürke hétköznapokból való kikapcsolódás, lelki feltöltődés, önmagad megismerése és fejlesztése, vagy „csak” minőségi énidő eltöltése, számolj velünk! A programlehetőségeinket ide kattintva tudod áttekinteni!