fbpx
Skip to content Skip to footer

Az ember és a vadon kapcsolatának öt szintje

A vadonból származunk, annak forrásait és lehetőségeit használtuk ki, hogy a posztmodern világunkban már a kényelemben és jólétben élhessük. Nem véletlen, hogy családi programok közül is gyakran szabadtéri programok közül válogatunk, ezt igényli lelkünk.

Nem is gondolnánk, hogy a természet és az ember kapcsolata milyen sok szinten értelmezhető, pedig a tudomány bebizonyította: öt formában is képesek vagyunk kötődést kialakítani a vadonnal, ezek az anyagi, a tapasztalati, az érzelmi, a gondolati és a filozófiai formák. A színvonalas családi programok ebből az öt szintből négyben valódi kapcsolódást eredményezhetnek számunkra. A kapcsolódásunk minőségét és erősségét egy sor tényező befolyásolja, ezek közé tartozik a munkavégzésünk, a kulturális közegünk, a világról alkotott hitünk, és magát a kapcsolódást lehetővé tevő szereplők, intézmények, szabadtéri programok szervezői.

A kapcsolat elveszett, de a szabadtéri programok még visszahozhatják

Nincs könnyű dolga azoknak, akik ezt az ösztönös kapcsolatot akár több szinten is visszahoznák az életükbe. A sok befolyásoló tényező már száz év alatt is gyökeres változásokat eredményezett, amelyek együttesen felelnek azért, hogy az emberek és a vadon kapcsolata legyengült – a városban született gyermekek esetében akár teljesen meg is szűnt. Bár az anyagi kapcsolat lényegében megszűnt, mint kapcsolódási szint az átlagember számára, ugyanis már alig akadnak, aki háztáji élelmiszert gyártanak, javakként tekintenének a természet forrásaira. Viszont, mivel a tapasztalati kapcsolat a vadonnal közvetlen érintkezések formájában jelenik meg, ezt kiválóan lehet pótolni változatos szabadtéri programok szervezésével. A családi programok legnépszerűbbjei is lehetővé teszik ezt: kirándulások, természetjárások, fesztiválok vagy piknikek járulnak hozzá a tapasztalati kapcsolat kialakításáért.

A vadonról az iskolában megszerzett elégtelen tudást családi programok szervezésével lehet kipótolni

A gondolati kapcsolatot ismeretek begyűjtésével lehet sikeresen kialakítani, így hát az iskolapadban, osztálykirándulásokon, vagy elégtelen oktatási környezet esetén a vadonba szervezett szabadtéri programok – lehetőleg minőségi családi programok – által. A mai kor embereként számunkra azonban mind közül az érzelmi kapcsolat kialakítása kell, hogy a legfontosabb legyen. Ez a kapcsolódási minőség biztosítja nekünk a legtöbb érzelmi töltetet. A szabadtéri programok kikapcsolnak, nyugalmat adnak és stresszoldó hatásúak, erősítik a ragaszkodásunkat, szeretetünket a természethez, boldogság és szabadság érzését nyújtják.

Az utolsó, de cseppet sem elhanyagolható kapcsolódási szint a filozófiai kapcsolat, amely a természethez fűződő világnézeteket és a vadonba belelátott értékekhez tiszteletét, megbecsülését takarja. A technológia térnyerése és a vadon kiszorulásra az életünkből teszi fontossá ezt a minőséget. Éppen ezért érdemes a családi programok között úgy válogatni, hogy beiktassuk a természetjárást, hogy gyermekeink, unokáink megismerhessék azt az élményt, ami nekik már nem adatott meg.

Most már tudod, hogy mit adhat neked, ha a családi programok természetközeli verzióját, a szabadtéri programok bármely formáját választod. Itt az idő, és kapcsolódj a vadonhoz úgy, ahogy szíved szerint szükséged van rá! Ehhez bátran nézz szét a Természetes Ember oldalon feltüntetett Elvonulások a vadonban, azon belül is a Suttogó Erő programjaink között! Kikapcsolódáshoz, testi, lelki és mentális feltöltődéshez, vagy akár a természeti kapcsolat megannyi formájához keresel is lehetőséget, mi segítünk! Válogass bátran a programlehetőségeink között ide kattintva!